Turism masiv

Zilele in care calatoria a fost considerata un lux au disparut, asa aceasta este mai mult decat o necesitate. Sa calatoresti a devenit o evadare pentru multe persoane ce sunt in cautarea dezvoltarii personale si nu numai.

Astfel, oamenii incearca calatorind, sa se cufunde intr-o cultura diferita. Dar cand toata lumea din jurul nostru vaneaza aceste experiente noi si unice, este usor sa uitam de ce am ales sa calatorim in primul rand si, desi turismul este considerat in primul rand benefic, are si dezavantajele sale, ca posibilitatea de a se confrunta cu turismul de masa.

Cat de mult a crescut numarul turistilor?

Potrivit statisticilor, sectorul turismului la nivel mondial este una dintre cele mai mari industrii din lume, cu o contributie economica directa de 2.3 miliarde de dolari in 2016. Cu o crestere constanta in fiecare an, sosirile turistice internationale au crescut de la 528 milioane in 2005 la 1,190 milioane in 2015, o cifra care este de asteptat sa depaseasca 1.800 milioane in 2030.

In mod normal, am tinde sa credem ca aceste cifre sunt bune pentru sector, deoarece turismul sprijina economiile locale si promoveaza schimbul cultural. Cu toate acestea, multe destinatii se confrunta cu un turism in exces, caracterizat de un numar mai mare de vizitatori intr-o anumita destinatie.

In Europa, din 2017, se stie ca orase precum Barcelona, Amsterdam si Venetia prezinta cele mai grave cazuri, in care turismul intr-un numar foarte mare, a avut un impact negativ asupra vietii locuitorilor sai. Multe cartiere din toate colturile lumii devin inaccesibile pentru a trai, pe masura ce investitorii cumpara apartamente pentru a le inchiria turistilor.

Care sunt cauzele si efectele turismului masiv?

Cu 30 milioane de vizitatori anual in Venetia, expertii cred ca populatia orasului ar putea fi redusa la zero pana in 2030, din cauza chiriilor umflate, a daunelor aduse coastei de fluxul constant de croaziere si alte probleme cauzate de turismul in exces. In locuri precum Santorini, guvernele locale au trebuit sa ia masuri prin limitarea numarului de turisti de croaziera, care pot intra in fiecare zi.

Maya Bay – o plaja celebra din Thailand a fost inchisa pentru prima data in iunie 2018, dupa ce autoritatile locale au descoperit ca cei mai multi dintre coralii din zona au fost afectati de ancorele ambarcatiunilor ce transporta turisti. A fost estimat un numar de 5 000 de turisti pe zi, ceea ce este cu adevarat impresionant.

Desi turismul contribuie la dezvoltarea economiei unei tari, totusi, acesta are si efecte negative. Atunci cand un loc devine cunoscut de prea multi oameni sau este suprapopularizat, acesta devine extrem de aglomerat si deschide usa catre o multitudine de probleme, cum ar fi scaderea calitatii vietii locuitorilor din acel loc din cauza zgomotului, traficului de persoane si poate chiar a daunelor aduse mediului.

Sa nu mai vorbim de faptul ca obtinerea acelui instantaneu perfect pentru Instagram poate fi chiar periculos atunci cand sunteti pe o stanca sau pe un pod. In 2016, China a inaugurat cel mai inalt si mai lung pod cu de sticla din lume, peste canionul Zhangjiajie, care a trebuit sa se inchida in cateva zile, datorita numarului de turisti care au incalzit podul, dornici sa captureze cele mai bune fotografii.

Asta inseamna sa nu mai calatorim?

Calatorim, insa trebuie sa fim calatori mai responsabili. Turismul excesiv inseamna ca exista prea multi oameni intr-un singur loc, in acelasi timp, ceea ce inseamna ca majoritatea oamenilor aleg sa calatoreasca in timpul sezoanelor de varf si in perioadele din an, cand este mai obisnuit sa ia vacante.

Numarul mare de oameni din fiecare loc turistic pe care il vizitam afecteaza nu numai calitatea vietii localnicilor, ci si vacanta noastra. Deci, ceea ce putem face este sa incercam sa calatorim mai putin in sezonul de varf, acest lucru ar fi mai placut, mai putin stresant si sa nu uitam ca toate costurile calatoriei ar fi mult mai ieftine decat daca am merge in cea mai aglomerata perioada a anului.

Foto: Unsplash.com

Lasă un răspuns