Top 6 cele mai spectaculoase cascade din lume

Cascadele sunt fenomene naturale de o mare frumusete. Vizitarea acestora reprezinta o experienta de neuitat, datorate de fortele sale sale, peisaje extraordinare si unicitate. Unele ies in evidenta din diferite motive.

Toate se formeaza atunci cand apa curge dintr-o zona cu roci dure, pe care cascadele nu le pot eroda, catre o zona cu roci moi, pe care le erodeaza si formeaza trepte abrupte. Ti-am pregatit un top al celor mai frumoase cascade din intreaga lume! Frumusetea acestora atrage mii de turisti!

1. Victoria Falls, Zambia-Zimbabwe (Africa)

Cunoscuta de localnici drept ,,apa care tuna”, pseudonim pus din cauza zgomotului produs cascada Victoria este un sit al patrimoniului mondial. Aceasta are o inaltime de peste 100 de metri si o latime de aproape doi kilometri.

A fost descoperita in 1855, de David Livingstone si a fost numita dupa regina Victoria. Cel mai bun mod de a o vedea este de la un pod de otel vechi, construit in 1905. Victoria este una dintre principalele atractii ale continentului african.

2. Niagara (intre Canada si Statele Unite ale Americii)

La granita dintre SUA si Canada, cascada Niagara este formata din trei cascade. American Falls este cea mai mare, coborand in jos 176 de metri,

Cascada canadiana (cunoscuta si sub denumirea de Horseshoe Falls) este a doua cea mai inalta, cu o plonjare verticala de 50,9 metri si Luna Falls sau Iris Falls. Cu o inaltime de 52 de metri, spectaculozitatea cascadei Niagara este in amplitudinea partii frontale, care ajunge la 56 de kilometri.

3. Skofagoss (Islanda)

Teritoriul islandez are multe cascade, atat de multe incat este dificil sa alegeti una singura. Skofagoss este una dintre cele mai cunoscute si vizitate din Islanda. Apa cade de la o inaltime de 62 metri, iar latimea sa este de 25 metri.

Pe masura ce poti ajunge pe o campie, nu exista nimic care sa impiedice viziunea, astfel incat imaginea oferita de Skofagoss este grandioasa. Exista mai multe legende in jurul acestei cascade, cea mai faimoasa fiind cea care spune ca in spatele cortinei de apa este ascunsa o comoara.

4. Iguazu (intre Argentina si Brazilia)

La granita dintre Argentina si Brazilia se afla acest complex spectaculos, care face parte din Parcul National Iguazu, declarat patrimoniu mondial in 1984. Daca in partea argentiniana se descarca cea mai mare parte a salturilor de apa, partea braziliana se bucura de cea mai mare cadere, cunoscuta sub numele de Salto del Diablo (80 metri).

5. Salto del Angel (Venezuela)

Coplesitoare este imaginea oferita de ceea ce este considerata cea mai mare cascada din lume. In interiorul Parcului National Canaima, pe Muntele Auyantepui, apa cade de la 979 de metri inaltime.

Nativii au numit-o Kerepakupai Meru, adica cascada din cel mai adanc loc. O minune a naturii a inspirat filme precum Avatar si Up. Frumusetea junglei inconjuratoare a contribuit cu siguranta la declaratia sa ca sit al patrimoniului mondial din 1994.

Numele sau aduce un omagiu aviatorului american Jimmy Angel, care a fost primul care a si-a dat seama de locatia exacta atunci cand a zburat peste zona cu avionul. Fara indoiala, acest lucru inseamna ca este cea mai extraordinara optiune de a se bucura in plenitudinea spectacolului, dar si cea mai scumpa.

6. Plitvice (Croatia)

Cel mai faimos parc national din Croatia (Parcul Natural Plitvice) ii da numele acestei cascade. Situata in regiunea muntoasa Lika, este destinatia preferata a turismului international pentru frumusetea acestor cascade. Mai mult decat o cascada, este o retea de 16 lacuri cristaline albastre si verzi, inlantuite de cascade.

Foto: Unsplash.com

Lasă un răspuns