Cum sa ai grija de sanatatea psihica

Sa iti mentii o buna sanatate psihica, este una dintre cele mai importante etape din viata unei  persoane, pentru o evolutie de succes. Sanatatea psihica este o importanta componenta a sanatatii totale si implica factori psihologici si fiziologici.

In acest articol vom analiza felul in care putem sa ne mentinem o buna sanatate. Intotdeauna trebuie sa te uiti la mai multe lucruri pentru a avea o stare de sanatate psihica buna dar, uneori, este suficient sa realizezi ceea ce este mai important pentru tine.

Vom trece in revista principalele elemente ale vietii tale, care au influente negative asupra dezvoltării tale psihice, cum ar fi stresul si oboseala, apoi vom discuta despre modalitati eficiente de a te mentine intr-o stare optima, din punct de vedere psihic.

Factorii negativi care influenteaza sanatatea psihica

Stresul si oboseala

Gandeste-te la situatiile stresante de care te lovesti in fiecare zi. Merita ele sa iti fie afectata sanatatea psihica? Lipsa unei mici pauze zilnice, poate transforma viata linistita intr-un haos, in special in cazul omului modern, ce are acces la tehnologii care genereaza stres suplimentar. In fiecare zi te confrunti cu stresuri profesionale, sociale si culturale, care pot afecta negativ organismul. Invata cum sa combati acest comportament, prin mai mult sport si mai putin stres.

Sanatatea noastra fizica este direct influentata de starea noastra psihica, dar la randul ei, poate influenta psihicul. Stresul, oboseala si starile de anxietate ne pot afecta atat in mod real si negativ, cat si in imaginatie, ceea ce duce la o imagine nedreapta despre sine.

Aceasta impresie poate fi identificata de altii, iar reactia lor, ne poate crea un sentiment constant de vinovatie. Cunoasterea acestui fapt este esentiala pentru ca indivizii sa faca un pas inainte in ceea ce priveste propria lor integritate psihica si fizica.

Odihna insuficienta

Aceasta este de multe ori ignorata, insa are o un mare insemnatate pentru starea noastra psihica. Odihna insuficienta poate conduce inevitabil la stres. Pentru a depista si depasi problemele psihice, trebuie sa venim cu un nou mod de viata, sa ne indepartam de persoanele ce ne ofera tensiuni si sa ne concentram in primul rand pe o odihna corespunzatoare.

Ce putem face pentru o sanatate psihica buna

Acorda timp meditatiei

O buna sanatate psihica este un sistem creativ de gandire si de comportament care te ajuta sa salvezi si sa iti mentii pozitia in lume, vazind realitatea intr-un mod cald, optimist. Cea mai importanta cale spre sanatate psihica este aceea de a acumula energie si vitalitate, de a trai intr-o stare deschisa spre lucruri noi, prin intelegerea faptului ca mintea noastra are nevoie de exercitiu constant pentru a functiona corespunzator.

In mintea ta, obisnuieste-te sa acumulezi putere psihica printr-un program de meditatie constienta matinala. Astfel se va declansa automatizarea eficienta a mintii tale subconstiente, pentru ca tu sa fii capabil sa administrezi resursele adunate la un nivel mai profund al fiintei tale.

Odihneste-te corespunzator

Un somn de minim 6 ore pe noapte poate fi cheia spre o sanatate psihica buna. Specialistii recomanda 8 ore ca fiind un numar optim pentru buna functionare a intreg organismului. Odihna ne incarca bateriile si fara sa constientizam uneori, ne ofera o stare de bine, ceea ce conduce la bunastare psihica.

Fa orice fel de activitate fizica

Banalele plimbari pe jos iti aduc numeroase beneficii. Renunta la folosirea autotusimului personal sau la mijloacele de transport in comun, in favoarea mersului. Acest lucru contribuie nu doar la o buna activitate cardiovasculara, dar si la mentinerea unei sanatati psihice adecvate.

Alege scarile, in locul lifului, este tot un tip de miscare, benefica pentru tine. Nu trebuie sa ai kilograme in plus ca sa ai o activitate fizica, aceasta este esentiala oricui!

Foto: Unsplash.com

Lasă un răspuns