Ce ascund durerile de cap

Durerea de cap (cefalee) este unul dintre cele mai frecvente simptom suferite de femei si, ca urmare, unul dintre principalele motive pentru consultarea atat a medicului internist, cat si a neurologului.

Pe de alta parte, este, de asemenea, principala cauza a auto-medicatiei, fapt ce conduce la aparitia problemelor de sanatate cauzate de utilizarea incorecta a medicamentelor.

Dupa dureri de cap, alte conditii care afecteaza auto-medicatia sunt frigul, durerea de stomac, febra si durerea in gat. Analgezicele pot promova modificari gastrice, cum ar fi gastrita , astfel incat persoanele cu ulcere ar trebui sa fie precaute.

Cefaleele pot fi de intensitate moderata pana la severa, insotite de alte simptome, cum ar fi greata, varsaturi sau sensibilitate ridicata la lumina sau zgomot. Durerile de cap episodice pot dura intre 30 minute si o saptama.

Acestea sunt considerate cronice daca apar mai mult de jumatate din timp (mai mult de 15 zile pe luna), pe o perioada de trei luni. Multi oameni care sufera de aceasta problema, au dureri constante pe ambele parti ale capului si pot avea sensibilitate a scalpului. Durerile de cap cauzate de tensiune sunt, de obicei, mai severe.

Ce tip de dureri de cap necesita investigatii amanuntite?

Orice persoana care prezinta unele sau toate dintre urmatoarele simptome, indiferent de varsta, ar trebui sa aiba o evaluare medicala imediata si atenta.

  • O durere de cap noua, severa, care se agraveaza sau persista;
  • Debutul brusc al unei dureri de cap foarte severe, in cateva minute;
  • Cele insotite de confuzie;
  • Daca apar din ce in ce mai frecvent;
  • Atunci cand se agraveaza odata cu schimbarile in pozitie (stand sau culcat);
  • O durere de cap care te trezeste din somn;
  • Daca durerea de cap este asociata cu greata sau varsaturi;
  • Cand se agraveaza odata cu incordarea, tuse, stranut;
  • Daca aveti vedere incetosata sau dubla;
  • Durerea de cap este asociata cu alte simptome din organism, cum ar fi slabiciune, amorteala, modificari ale vorbirii sau alte dureri ale corpului.

Stres, oboseala, probleme de vedere, toate pot fi cauzele frecvente ale durerii de cap. Daca nu dormiti bine, incercati sa schimbati perna, pozitiile de somn sau salteaua. Cefaleele sunt frecvent diagnosticate ca fiind cronice daca apar cel putin 15 zile pe luna timp de mai mult de 3 luni.

Desi pot aparea fara avertisment, sunt de obicei cauzate de un declansator. Factorii care cauzeaza aparitia durerilor de cap, pot varia, dar o persoana care sufera de cefalee, ramane, de obicei, sensibila la aceleasi declansatoare. Acestea pot include anumite mirosuri, postul, schimbarea vremii, lipsa somnului, oboseala, stres, sunete puternice.

Singura persoana avizata care va poate oferi cea mai buna explicatie este medicul neurolog, insa, uneori, acesta apeleaza si la colegii de la alte specialitati, pentru a se exclude cat mai multe cauze.

Este important sa va adresati unui medic si sa nu va tratati singuri. Durerile de cap pot aparea oricui si oricand, insa, atunci cand acestea se amplifica si reapar constant, acest lucru denota afectiuni ce numai printr-un consult de specialitate se pot depista. Medicul neurolog va fi printre primele specialitati la care veti merge, insa nici oftalmologul nu trebuie evitatat, intrucat problemele ce apar la nivel ocular, pot veni insotite de dureri de cap.

Recomandat este sa excludeti cat mai multe probleme de sanatate, iar asta se face doar prin consultarea unui medic, fie el si de familie, intrucat va va sfatui unde trebuie sa mergeti pentru investigatiile durerilor de cap.

Daca suferi de dureri de cap, nu esti singurul, multe persoane sufera din cauza acestora, in mod regulat. Cefaleea este cea mai frecventa durere suferita de om. Este esential sa cunosti cauza durerii de cap pentru a trata in cel mai bun mod.

Foto: Unsplash.com

Lasă un răspuns